Борисов разпитван три пъти като свидетел – за аудиозаписите, за снимките и за къщата в Барселона

0
91
Прокурор Боряна Бецова ръководи проверките, по които е разпитван Борисов. Снимка: 24 часа

Ако трябва, ще го викаме още 20 пъти, каза Иван Гешев в парламента. Главният прокурор горд от свършеното от ведомството му

Има три проверки, свързани с премиера, заяви главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия в Народното събрание, където бе представен отчет за дейността на прокуратурата.

„Първата е за аудиозаписите по сигнал на Христо Иванов, за фотографа, снимал премиера, и за това, което някои медии наричат „къща в Барселона“, каза Гешев в отговор на въпрос на депутат от БСП.

„Публично известно е, че премиерът даде изявление за снетото му обяснение за т.нар. „къща в Барселона“. Никой не пита защо в Испания продължава толкова дълго разследването. Три пъти той се е явявал като свидетел. Ако трябва, ще му бъдат снети обяснения още 20 пъти. Нямаме притеснения. Както знаете, има действащ министър с обвинение, зам.-министър“, каза Гешев.

„Горд съм, че имам възможността да отчета пред вас дейността на прокуратурата за първите 8 месеца на годината. Отново ще повторя, че прокуратурата иска да води диалог с всички институции и власти. За да отчитаме добри резултати, трябва да се води такъв диалог“, заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на изслушването.
„Такъв доклад се изготвя за пръв път. Той е качен на страницата на прокуратурата в интернет и предполагам, че всички сте запознати с него. Затова само ще очертая жалоните на този доклад, за да има повече време за въпроси към мен. Делата за корупция са 2282, като новообразуваните са 525, пише в доклада. Осъдените и санкционираните са 156, а 22-ма са били оправдани. От началото на годината до края на август прокуратурата е наблюдавала 15 дела за полицейско насилие. Няма внесени обвинителни актове в съда“, обяви Гешев.

Той коментира и проблемът с многото катастрофи по пътищата и обяви, че от 16 000 катастрофи годишно в около 10 000 участват дрогирани шофьори.

„Никой не е застрахован от това да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков“, каза още главният прокурор.

„Проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт. 90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици. През 2019 година те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока“, заяви Гешев.

Той докладва, че са проверени над 5000 училищни райони. Около учебни заведения са иззети в цялата страна над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки. Иван Гешев подчерта, че дори и днес на територията на цяла София се провежда специализирана операция срещу наркоразпространението.

„Искам да спомена и проверките на Върховната административна прокуратура за незаконни отпадъци, за нерегламентирано изгаряне на боклуци в ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Брикел“ и „Сливен“, проверките на ВиК мрежата и иззетите антики на укриващия се в Дубай Васил Божков. Тук мога да кажа и за едно от най-големите екологични престъпления в България – бяха намерени хиляди тонове олово, заровени край населени места, вододайни източници, а всички знаем какво причинява оловото“, каза още главният прокурор.

„Искам да благодаря на колегите от МВР, с които работим много добре. Ще кажа само, че кражбите са намалели с 22%, грабежите с около 19%, кражбите на коли с 13,4%, а телефонните измами са намалели с 90,7% спрямо 2019 година. Тук трябва да благодаря на всички – колегите следователи, колегите от МВР, на всички правоохранителни и контролни органи“, добави главният прокурор.

Относно делото КТБ Гешев обясни, че не е запознат с детайлите. „За лицата, за които бяха установени доказателства, че са извършили престъпление, беше внесен обвинителен акт, който е над 10 000 страници. Предвид българския наказателен процес, това беше разпечатано в 20 хартиени копия. Това не се случва в нито една държава в ЕС и не е защото това се е искало на мен или колегите, а защото се изисква от българското законодателство“, каза Гешев и подчерта, че са внесени предложения за законодателни промени в Наказателнопроцесуалния кодекс.