Борисов: След 15 юни отпадат всички мерки без социалните

0
47
Бойко Борисов Снимка: МС

Премиерът се скара на министрите, че са без маски. Критикува остро здравния министър за „недомислието“ в заповедта да се носят маски в ресторантите

След 15 юни отпадат сантарните мерки и остават само социалните и мярката 60/40, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. Тогава изтича срокът на обявената след извънредното положение със заповед на здравния министър Кирил Ананиев извънредна епидемична обстановка.

Днес министрите се събраха заедно в МС за първи път от над два месеца. Откакто е започнала епидемията от коронавирус кабинетът заседава с видеовръзка.

Тази първа среща стана повод Борисов да се скара на министрите, че не носят маски. Премиерът отправи остра критика към заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

„Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски“, каза той.

И продължи: „Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските“.

„Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. Колко пъти помолих да прочетете внимателно. Отиваш и оправяш тези недомислици“, нареди Борисов.

Изискването за носене на маски на закрито е една от последните мерки, въведени заради епидемията, които още са в сила. Преди време от Националния оперативен щаб обявиха, че тя трябва да продължи да действа още дълго. Не е ясно обаче дали коментарът на премиера означава, че и тя ще отпадне след края на извънредната епидемична обстановка на 15 юни.