Борисов: Стабилността води до ръст на икономиката

0
56
Снимка и видео: фейсбук

Въпреки пандемията инвестициите се увеличават, каза премиерът в Пирдоп

За икономиката са важни няколко неща – квалифицирани работници, първокласни инвеститори, магистрална и жп инфраструктура, най-ниският данък в Европа – 10% плосък данък. Тази стабилност води до повишаване на БВП, а оттам и на доходите на хората. Ако едно от тези неща разклати ли се, всички падат като домино, каза премиерът Бойко Борисов в Пирдоп.

Той разгледа как върви разширението на газопреносната ни система край града. Заедно с него бяха шефът „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и Ролънд Харингс – изпълнителен директор на „Аурубис“, чийто завод у нас се намира именно между Пирдоп и Златица, на около 80 км от София.

Харингс изтъкнаха, че за тях този газопровод е много важен. Благодари на Борисов за доброто сътрудничество и доверието. По думите му това, че имат толкова добри отношения и прогнозируемост с българското правителство, е от изключително значение, за да развиват бизнеса си. Харингс изтъкна, че заводът на „Аурубис“ в Пирдоп е един от важните в тяхната група и произвежда цветни метали, който са особено важни предвид и зелената сделка. Инвестирали са у нас от 1998 г. досега 1,2 млр. лева, а сега програмата им предвижда нови 250 млн. лева инвестиции.

Борисов изтъкна важността на пълната диверсификация на газ от всички източници по света. Премиерът поясни, че „Аурубис“ са най-големият данъкоплатец в България и са ангажирани в опазването на околната среда. По думите му газопроводът ще се използва в целия регион – Панагюрище, Пирдоп, Челопеч както в промишлеността, така и за битови потребители. Напомни, че до края на годината ще се построи газовата връзка с Гърция и ще може да се доставя втечнен газ отвсякъде – Америка, Египет и други. Благодарение на това, че цената на газта е била намалена с 50% време на пандемията инвестициите се увеличават.

Малинов напомни, че газопроводът е 62 км, а инвестицията е 36 млн. лева. Освен за големите индустриални консуматори като „Аурубис“ и „Асеарел Медет“ ще се осигури газоснабдяване за Септември, Панагюрище, Пирдоп, Лисичово, Златица. Очаква се консумацията на газ в България да се увеличи с 10 %, а тръбата може да пренася по 300 млн. куб. метра газ годишно или 30 000 куб. на час. Убедени сме,че този капацитет ще бъде консумиран, каза Малинов.

След това премиерът посети и самия завод. Борисов поясни, че у нас се намират съпътстващи производства за автомобилостроенето в Германия, сред които и елементи за електромобили. „Ние сме бъдещето“, каза премиерът. Той добави, че от завода на „Аурубис“ се изнасят цветни метали за цял свят.