Боян Магдалинчев: Надявам се следващата сряда новият главен прокурор да встъпи в длъжност

0
40
Боян Магдалинчев Снимка: Канал 3

Гешев ще се справи много добре, прогнозира председателстващият ВСС

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува без дебати оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Самият той не дойде, а след заседанието председателстващият ВСС Боян Магдалинчев отговори на въпросите на журналистите по актуални за съдебната система теми от последните дни.

– Г-н Магдалинчев, Пленумът на ВСС гласува оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Кога влиза в сила решението?

– След като днес приехме оставката, вече е подписано писмото до президента Румен Радев да издаде указ. След като той бъде обнародван в държавен вестник, предполагам че г-н Цацаров ще направи искане да бъде назначен като прокурор. Преди да встъпи в длъжност като председател на Антикорупционната комисия, ще бъде освободен и от тази длъжност. Така спокойно и новият главен прокурор може да встъпи в длъжност.

– Кога?

– Надявам се това да стане следващата сряда.

– А възможно ли е това?

– Може и още утре да излезе указът на президента.

– Вие на това ли се надявате?

– Надявам се. Нещата вече са пределно ясни. Имаме указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Имаме решение на Народното събрание Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Безпредметно е вече нещата да се точат и влачат – нито за едната институция, нито за другата е от полза.

– Значи още следващата сряда България може да има нов главен прокурор?

– Той вече е избран. Говорим за практическото встъпване в длъжност и за нищо друго.

– Видяхте какви са предложенията на кабинета за създаване на независим прокурор, който да разследва главният прокурор и неговите заместници. Според вас тези предложения до каква степен изпълняват препоръките на Венецианската комисия и ангажиментите, поети по Механизма за сътрудничество и проверка?

– Венецианската комисия дава доста препоръки. Те са много различни от това. В част от препоръките си дори предлага изменение на Конституцията. Тя е консултативен орган и може да даде становище. Правото да тълкува Конституцията е на Конституционния съд. Дали кабинетът ще се съобрази с тези становища и препоръки, там, където се предлага – и изменения на Конституцията, не мога да гадая.

– Има и един доста остър доклад към България от външните министри към Съвета на Европа. Там също се казват някои неща, които обаче не са в препоръчителен тон, а напротив – даже са задължителни. Запознахте ли се с този доклад?

– Отчасти. Да, има такива препоръки. Тях не сме ги обсъждали. Говоря за официално решение по тях. Тепърва ще ги огледаме и ще видим какво може и трябва да се изпълнява.

– Доколко независим ще бъде специалният прокурор, който се предлага да бъде създаден, при положение че се избира от Прокурорската колегия, където членува и главният прокурор?

– Предвидени са разпоредби, според които, когато главният прокурор или неговите заместници са обект на разследване, техните указания няма да имат действие спрямо него. Това е проект на кабинета. Нека да видим какво ще приеме парламентът.

– Какво е вашето мнение? Ще бъде ли това ефективно?

– Колебая се дали това ще бъде работещо. Ако се приемат и други механизми, които биха могли да гарантират независимост на този началник на инспектората, може и да заработи механизмът.

– Според вас какъв ще бъде Иван Гешев като главен прокурор, а Сотир Цацаров – като председател на антикорупционната комисия?

– Иван Гешев го познавам от изслушванията тук и две срещи, които преди това съм имал с него в служебен порядък. Нямам непосредствени наблюдения за неговата работа, било като ръководител на Специализираната прокуратура, било като заместник главен прокурор. Аз съм се запознал с някои материали и с това, което медиите публикуват. Мисля, че той ще се справи много добре.

По отношение на Сотир Цацаров нямам никакви колебания и съмнения. Аз го познавам много по-отрано, когато беше председател на Окръжен съд – Пловдив. Той е бил винаги наказателен съдия и много добър специалист в областта на Наказателното право. Антикорупционната комисия предполага добри познания в тази област, които той притежава.

– Как разчитате отсъствието му от днешното заседание? Това щеше да бъде последното му присъствие във ВСС, на което да си вземе довиждане с вас.

– Негово решение. Вчера той обясни, че днес няма да присъства. Не го разчитам като негативен знак. Неговото отношение към съвета винаги е било положително, позитивно.

– Какви ще са най-големите очаквания към новия главен прокурор?

– Видяхте колко беше голямо напрежението. Аз и друг път съм казвал и пак ще го повторя – участвал съм в няколко избора, такова напрежение никога не е било. Нямам логично обяснение, освен ако някой не се разрови малко по-назад и не каже – май има други цели, политически амбиции. Кой организираше всички тези мероприятия? Дали бяха плод на гражданството или някой стоеше отзад?

– Кой е този, който е стоял отзад?

– „Да, България“ къде беше? Присъстваше лично на митингите.

– А другите митинги, тях кой ги организира?

– Кажете вие.

– То се видя, няколко пъти го показахме. Показахме човек, който непрекъснато от 2013 година участва в митинги, организира ги. Нека да говорим както за едните, така и за другите.

– Ние говорим за политически цели и интереси, които вероятно стоят в основата на някои от протестите.

– От трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Георги Марков изрази безпокойство и каза, че Върховният касационен съд се е превърнал в политическа партия. Вие споделяте ли подобно мнение и притеснява ли ви, че от парламентарната трибуна се обсъждат скандалите по върховете на съдебната власт?

– Това е становище на народния представител Георги Марков. Аз съм по-обезпокоен тогава, когато има покана за изслушване в парламент и някой от членовете на ВСС прояви неуважение към това. Идеята е да се уважават институциите, а не личността на този или онзи.

По DarikNews