Британската мутация на ковид е 30% по-смъртоносна и 56% по-заразна

0
22
Бившият британски премиер Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън оповести изследванията

Новата мутация на коронавируса, открита най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносна и с 56% по-заразна от старата. Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията вчера от 17 ч британско време оповести данните на учените.

„Има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит миналата година, може да бъде свързан с по-висока смъртност“, каза Джонсън на пресконференцията. Според данните, представени на брифинга, при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов – 13-14 души, предава „Монитор“.

По-рано Робърт Пестън от ITV съобщи, че изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария.

Борис Джонсън също така увери, че използваните в страната ваксини на Pfizer и на AstraZeneca са ефективни срещу новия щам на вируса.

Британски учени в края на декември обявиха, че са открили нов щам на вируса, който е с 50-70% по-заразен от преди известния. Този щам се разпространи широко във Великобритания през ноември, както и в европейските страни. През декември учените заявиха, че нямат доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, но отбелязаха, че за разлика от известния вариант, новият заразява и се пренася и от деца. Според учените и лекарите този вариант на коронавирус в момента е „основният“, който се разпространява сред населението.

Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци. С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ.

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Престън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност.

„Четири групи – Imperial, LSHTM, PHE и Exeter – са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт.

„Това предполага 1,3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове.“

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали.

Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове.