Българин с икона на св. Иван Рилски крещи на Путин на пресконференция: Много ви обичаме, носим ви подарък

0
261
Подаръкът на Атанас Стефанов бе икона на св. Иван Рилски..

Атанас Стефанов споделил пред колеги журналисти, че настоява руският президент да ни закриля и да се качи на Шипка на 3 март

Български журналист вся смут на годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин. Докато бяха дали думата на журналистка от Беларус, той стана и започна да крещи, че има подарък за него и трябва да му го даде. „Ние много ви обичаме в България, Путин, носим ви подарък, с който да засвидетелстваме това“, викаше мъжът на полуруски-полубългарски.

Заради настъпилия хаос пресконференцията беше прекъсната. През това време българинът продължи да размахва икона на св. Иван Рилски и българското знаме в ръката си.

Въпреки че няколко пъти повтори: „Благодаря, благодаря ви много“, Путин се намръщи и изчака редът в залата по време на пресконференцията да бъде възстановен.

Путин изглеждаше раздразнен.

 

Въпросният журналист е Атанас Стефанов от „Булпрес“. От медията на Стефанов обясняват, че журналистът е отишъл на пресконференцията, за да поиска 2 милиарда долара за доизграждането на „Южен поток“. Освен това той и колегата му Борис Анзов са споделили пред руски журналисти, че настояват Владимир Путин да ни пази, закриля и да се качи на връх Шипка на националния празник на България 3 март.

Според изданието „Цар град“ Атанас Стефанов още преди началото на събитието в зала „Конгресна“ е разкрил, че не пристига с празни ръце. Той е обявил намерението си да подари на Путин сурвачка и иконата на св. Йоан Рилски.

„Ние пожелаваме на Путин здраве и изразяваме надежда, че 2 милиарда долара ще помогнат за завършването на изграждането на Южния газов поток – той е нужен на цяла Европа, нас, Турция и Русия. Ние се молим и ще станат чудеса. Нашият чудотворец постоянно върши чудеса и това чудо ще се сбъдне“,  казал журналистът пред руските си колеги.

От своя страна агенция ТАСС съобщава, че още двама журналисти са пристигнали на пресконференцията с подаръци за Владимир Путин – ботуши и духов инструмент от бреза.

В Центъра за международна търговия в Москва руският лидер Владимир Путин даде ежегодната голяма пресконференция. За нея бяха акредитирани 1895 журналисти, което е рекорд. През миналата година присъстваха 1702 журналисти. Пресконференцията в края на годината продължи 4 часа и 18 минути. Путин отговори на десетки въпроси за вътрешната и външната политика.