Българи са част от екипа по изстрелването на ракетата на SpaceX

0
42
Ракетата на SpaceX излита в космоса.

Кико Дончев е част от компанията на американския милиардер Илън Мъск от 10 г., Орлин Велев – от 3 г.

Двама българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса, предаде NOVA.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата „Драгън“. Той е част от компанията на американския милиардер Илън Мъск от 10 години. Роден в България, но от малък живее в САЩ, където завърша университета в Мичиган.

25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. Той е част от в компанията вече 3 години, доктор е по компютърни науки. Баща му – Орлин Велев е известен професор в университета в Северна Каролина. Пред NOVA той коментира, че синът му няма право на интервюта, но двамата се чули след успешното изстрелване на ракетата на SpaceX.

Исторически успех за космическите технологии. НАСА и SpaceX успешно изстреляха двама астронавти в космоса след 9 години прекъсване. Доналд Тръмп сравни събитието със стъпването на Луната.

Ракетата на SpaceX беше изстреляна точно в 22:22 ч вчера от Космическия център в Кенеди. Само за няколко минути тя стигна до околоземната орбита. Успешно премина през няколко етапа. Основният двигател ракетата Фалкон 9 се откачи и успешно кацна върху платформа в Океана.

„Изминаха 9 години от последния път, когато изстреляхме американски астронавти с американска ракета от американска земя и сега го направихме отново“, каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Събитието бе сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната. „Това е първото голямо космическо събитие от 50 години. Помислете върху това. И за мен е чест да го съобщя. Днес сме на това специално място не само да отпразнуваме изстрелването на ракетата, но и да отбележим паметното завръщане на нацията към звездите. Това е специален ден“, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Създателят на SpaceX подчерта, че човечеството трябва да е развълнувано и гордо от постигнатото през този ден.

„Имаме нова мисия. Да се завърнем на Луната и да изпратим американски астронавти на Марс“, каза вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

А двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен направиха разходка на космическата капсула и показаха плюшен динозавър, подарен от децата им. Също така по традиция дадоха име на капсулата.