Васил Тончев: Улицата не излъчи своите лидери, протестът се разединява

0
47
Васил Тончев

Ако изборите са днес, ГЕРБ имат пълни шансове да останат първа политическа сила. БСП не могат да се превърнат в алтернатива на управлението, казва социологът

На улицата протестират хора и от ляво, както и от дясно. Улицата не излъчи своите лидери, някакъв субект, който да застане и да обедини усилията. Виждаме, че протестът се разединява, заяви пред Bulgaria ON AIR шефът на „Сова Харис“ Васил Тончев.

„Картината, която регистрираме, е, че всички опозиционни партии разширяват своето влияние за сметка на управляващите. Промените не са такива, че да кажем, че изцяло се променя политическата структура. Ако изборите са днес, виждаме, че ГЕРБ имат пълни шансове да останат първа политическа сила. 180 000 души по-малко ще подкрепят ГЕРБ, но това не е радикална промяна. Има размествания в политическата структура, но това до голяма степен зависи и от това, което се случва на улицата“, каза още Тончев.

По думите му всички политически сили говорят от името на народа и това им носи определени негативи, а БСП не може да бъде реална алтернатива на управлението на страната.

„БСП като основна опозиция – на нея отдавна ѝ беше времето да стигне до управлението на страната. Те пропуснаха на два пъти този шанс. Очевидно имат проблеми и не могат да се превърнат в алтернатива на управлението. Диалогът между двете големи групи в партията очевидно е прекъснат. Това е много лош знак. Разликата между ГЕРБ и БСП е много малка“, обясни той.