Взривиха ИПК „Родина“ /видео/

0
45
Снимка: 24 часа

Движението по столичния булевард „Цариградско шосе“ бе спряно

Недостроената сграда на ИПК „Родина” в София бе взривена днес. 17-етажната конструкция беше разрушена чрез взривно вещество с дистанционен механизъм – технология, която се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят.

Движението по столичния булевард „Цариградско шосе” беше спряно. От съображения за сигурност на място имаше и линейки и пожарни. Всички хора в района бяха предупредени, че ще има взрив и не трябва да излизат на терасите си или пък на улицата между 09:00 и 10:00 часа.

Строежът на вече разрушената сграда започва в началото на 80-те, като идеята е била там да бъде най-модерната печатница на Балканите. Строителството обаче е замразено и двете кули остават на фаза „груб строеж”.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.