Владислав Горанов: Комисията по хазарта е нарушавала закона още от 2013 г.

0
26
Владислав Горанов Снимка: Канал 3

До 10 юли министърът на финансите трябва да внесе в НС информация за броя на организаторите на хазартни игри и бюджетните постъпления от данъци и такси за последните 5 г.

Защо колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам, попита министърът на финансите Владислав Горанов по време на разискванията за хазарта в Народното събрание.

„Проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта, далеч не започват в началото на 2015 г. Не се зададе този въпрос, защото колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам. Ще се установи, че още от 2013 г. за много хазартни оператори Държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилага 20% такса върху комисионите, а не 15% такса върху получените залози“, изтъкна пред депутатите финансовият министър.

По думите му и тогавашният министър на финансите е дал отговор, че не е бил информиран от Държавната комисия по хазарта за начина, по който се прилага законът. Горанов коментира, че би могло да се намери решение, като се предостави информация кои хазартни оператори са прилагали 20% такса върху комисионата, а не 15% такса върху получените залози.

„Това ще отговори кои са били тези привилегировани или непривилегировани, без да поставя под съмнение дали по този начин се нарушава изискването на законодателството за опазване на данъчно-осигурителната тайна“, посочи Горанов. Той разясни и дефектите при регулирането на хазартната дейност, възникнали през 2013 г., за които няма как да се упрекне сегашното управляващо мнозинство.

„С промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз“, изтъкна Горанов. Той посочи, че не е намерил смислен отговор защо се предлага.

„Последиците, колеги, са следните: държавните такси за разлика от данъците не са изрично упоменати в Наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса, не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци“, допълни още министърът на финансите.

Парламентът даде срок до 10 юли 2020 г. на министъра на финансите да представи детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри. Информацията трябва да съдържа още и бюджетните постъпления от такси и данъци и да обхваща последните 5 години. „За“ предложението гласуваха 100 народни представители, „против“ – 40 и „въздържали се“ – 9, с което то бе прието.

Първоначалното предложение бе на БСП. Те искаха да получат и информация за приноса на отделните лицензирани фирми за последните пет години, но предложението им бе редактирано от управляващите.