Властите тренират реакциите си при разпространение на коронавирусa

0
25
Снимки: Дарик

Разиграна бе ситуация, при която термокамерите в зоната за контрол засичат двама пътници с повишена телесна температура

Мащабно учение срещу евентуалното разпространение на коронавируса се проведе тази сутрин на Летище София, съобщава DarikNews.  „Гранична полиция“, екип на Военно-медицинска академия и летищните служби разиграха ситуация, при която термокамерите в зоната за контрол засичат двама пътници с повишена телесна температура, които бяха изолирани от медицински специалисти и транспортирани до болницата за последващи прегледи.

За да бъде всичко максимално реалистично, бе избран реален полет, идващ от Истанбул, който се счита за една една от рисковите зони. Пасажерите в самолета бяха предварително предупредени, за да избегне паника, а ролята на заразени с вируса играха две служителки на граничните власти.

Пътниците, проявяващи симптоми, ще бъдат изолирани по най-бързия начин, увери директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичуков. След първоначалния преглед заразените се транспортират със специални линейки до ВМА.

На сухопътните граници на страната ни ситуацията е същата. На по-големите гранични пунктове вече има изпратени представители на здравното министерство, а всички служители на МВР са оборудвани с лични предпазни средства – маски и са инструктирани за работа. Вече е в ход и оборудването с камери, засичащи телесната температура.

Само за изминалото денонощие през границите ни са преминали почти 50 хил. пътници и около 13 хил. превозни средства. По-сериозните проверки засега не оказват влияние на трафика.

От вчера на територията на страната ни действа Кризисен щаб, имащ за задачи да вземе всички необходими мерки срещу разпространението на болестта у нас. Начело на него застана проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.