Вучич: В Сърбия няма да чуете лоша дума за българите и за България, вие сте братски народ

0
92
Бойко Борисов и Александър Вучич

Изключително доволен съм от това как върви строителството на магистрала „Европа“ и „Балкански поток“, каза сръбският президент. Премиерът Борисов обяви, че газ ще потече към Сърбия до края на годината

„Преди всичко искам да ви кажа, че възприемаме България като братски народ. Искам да благодаря на премиера Борисов, че успя да издигне нашите двустранни отношения на такова равнище. Днес разгледахме два проекта от изключително значение и за двете страни“, каза сръбският президент Александър Вучич на съвместен брифинг с българския премиер Бойко Борисов. Двамата инспектираха преди това строителството на магистрала „Европа“ и газопровода „Балкански поток“.

„Изключително доволен съм от това как вървят и двата проекта“, заяви Вучич и допълни, че не е сигурен, че хората и в България, и в Сърбия осъзнават от какво огромно значение е осъществяването на „Балкански поток“. Според него това означава икономически растеж и за двете държави.

В Сърбия няма да чуете лоша дума за българите и за България, вие сте братска страна, заяви Вучич.

На 1 юни премиерът заяви, че и те обичат да си играят като големи момчета и затова се повозили с хеликоптер. „Символично сваляме карантината и даваме на българите да работят, да почиват и да се веселят. Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19. Много хора загинаха и много се разболяха, но ние трябва да се върнем към нормалния живот. Въпреки коронавируса работата на трасетата не е спирала“, заяви министър-председателят.

Той отново подчерта, че до края на годината по газопровода към Сърбия ще започне да тече всякакъв газ – азерски, руски, турски и т.н. „Така че честно и почтено с изключителното съдействие на ЕК и с изцяло българска инвестиция този проект ще се случи“, каза още Борисов.

Попитан дали е имало спънки за изграждането на проекта, той заяви, че това се получава, когато има корупция и даде за пример „Южен поток“.

Милиард и 400 млн. евро е стокообменът между двете страни за миналата година, каза президентът Вучич.