Възрастна двойка на 85 и 90 г. са обвинени за жестоко убийство на котка в София

0
31
Снимка: архив

Вързали животинчето за задните лапи и го удряли до смърт

Възрастна двойка е обвинена за проява на жестокост и убийство на котка в столичния квартал „Враждебна“. Те са на 85 и 90 години и имат чисто съдебно минало.

Видео на мъчението над животното е заснето от дете, което е съсед на извършителите, съобщи „Нова телевизия“. Пуснатият в социалните мрежи клип предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи.

Досъдебно производство по случая се води от Софийската градска прокуратура. Според обвинението двамата са нанесли множество удари с дървена пръчка, ритали са и са удряли собствената си домашна котка в земята, а тя е била вързана с въже за задните лапи. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за животното и с особена жестокост, смятат още от прокуратурата.

Разследването по делото продължава. На обвиняемите ще бъде назначена съдебнопсихиатрична и психологична експертиза с оглед установяване на годността им да носят наказателна отговорност и да участват в производството, казаха още от държавното обвинение.

Умишленото убийство, жестокост или осакатяване на котки, кучета и други гръбначни животни е престъпление според българското законодателство от 2011 година. Наказателният кодекс (чл. 325б) предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лв. за всеки, който „прояви жестокост към гръбначно животно и му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане“.