Върнатите от Париж българи на летището в София: Имахме договори и документи, казаха, че са фалшиви

0
125
Снимки: Георги Димитров

На място ги очакваше линейка, ще бъдат под 14-дневна карантина

73-мата български граждани, които бяха блокирани във Франция, бяха върнати днес следобед с полет от Париж. Разходите по връщането им в България са поети от авиокомпанията превозвач, съобщиха по-рано от Министерството на външните работи.

„Имахме огромното желание, тъй като втора-трета година работим като сезонни работници – бране на ягоди. Имахме договори, документи“, разказа една от пътничките, Севинч. Жената уточни, че на 3 май е заминала първата група сезонни работници от 40 човека. „Те отидоха, почнаха работа, ние на 5-ти, като разбрахме, заминахме при същите условия, същите документи“, разказа тя, цитирана от DarikNews.

„Веднага казаха – документите ви са фалшиви. Цял ден ни държаха без капка вода, без да ни дадат нищо за ядене“, описа тя ситуацията на летище „Шарл де Гол“ в Париж. Българите не се притеснявали от коронавируса, защото работата им е навън на полето и смятат, че на открито не е опасно. Плащането, което било обещано по договор, е за 10 евро на час или 80 евро за 8-часов работен ден. Жената призна, че няма да се върне никога повече във Франция да бере ягоди. Друг от групата разказа същото – че били обвинени, че документите и договорите им не са изрядни.

„Дадоха по една чаша вода, закараха ни в лагера на Червения кръст, но за мен това е арест. Документи имахме, всичко, договори имахме“, свидетелства и този българин. Той е възмутен, защото по същото време на парижкото летище постоянно кацали самолети от различни страни, сред които Китай и Индия. Договорите на пишман гурбетчиите ни били сключени с български фирми, които нищо не знаели за проблема. Заминали, защото решили, че щом има полети, значи е разрешено, свидетелства още мъжът. Повечето от върнатите българи са категорични, че ще търсят правата си.

На летището в София ги очакваха линейки. Всички ще бъдат под карантина за 14 дни.