В Свищов отбелязаха 16 години от трагедията в река Лим

0
15
Снимка: ТВ Европа

Заупокойна панихида беше отслужена в параклиса “Свети Дух” в памет на 12-те деца, нелепо загубили живота си

В Свищов отбелязаха 16 години от трагедията в река Лим. На 4 април 2004 година 34 ученици и 16 възрастни се прибират към България от екскурзия в Дубровник. На остър завой, автобусът излиза от пътя и потъва в ледените води на р. Лим на границата между Черна гора и Сърбия. При ужасяващата катастрофа загиват 12 деца от Свищов. Трагедията завинаги белязва живота на близките им и хората в града, припомня ТВ „Европа“.

„За нас годините са измерение на цифри. От първият ден до сега си носим това и живеем с него“, каза Тодор Братов, родител на загинало дете. „За нас всяка година все едно е било вчера. Като се замислим, че са минали 16 години на хората не им се вярва колко бързо са минали“, споделя друг баща – Георги Манзаров.

Заупокойна панихида беше отслужена в параклиса “Свети Дух”, издигнат в памет на 12 деца, нелепо загубили живота си.

„Най-вече болката остава на тези родителите, тези 16 години, в които живеят, но Свищов също не забравя тази дата, тя си остава паметна за нашия град и няма как да бъде забравена“, каза кметът Генчо Генчев.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация „Ангели от Лим“. Всяка година през април фондацията организира Дни на „Ангелите от Лим“. Заради световната пандемия от COVID – 19 тази години проявите са отменени.