Ген. Мутафчийски: Ние сме във война, но дойде нашето оръжие /видео/

0
127
Снимка: архив

Няма търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че ще го заразя, каза здравният министър Костадин Ангелов, който бе ваксиниран първи

Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакони. То ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки, каза ген. Венцислав Мутафчийски минути преди да бъде ваксиниран днес във ВМА.

След него се имунизираха други известни лекари от Военната болница – професорите Никола Владов, Крум Кацаров, Илия Салтиров и др.

Здравният министър Костадин Ангелов бе първият ваксиниран българин. Това стана малко преди 10.00 часа в УМБАЛ „Св. Анна“. Веднага след него бяха ваксинирани ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров в Пловдив и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Трябва да се ваксинираме, независимо дали сме изкарали ковид или не. Няма траен имунитет, а антителата постепенно спадат. Чувствам се както и преди ваксината, заяви след ваксинацията проф. Асен Балтов.

По думите му 40 негови колеги ще са ваксинират днес. „Подготвени сме с екип за реакция, ако някой прояви странични ефекти. Ще останем под наблюдение 15 минути. Ако човек е клинично здрав, не очаквам да има някакви проблеми“, каза той.

„Списъкът на желаещи да се ваксинират от болница „Пирогов“ постоянно нараства. Ще изчакаме голямата доставка на ваксини, както и тази на „Модерна“, допълни проф. Балтов.

Проф. Асен Балтов Снимка: NOVA

„Вярвам, че учените са си свършили работата. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над ковид-19. Нямам търпение да се видя с 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че ще го заразя“, сподели веднага след ваксинацията здравният министър.

В същия час започнаха ваксинациите в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. След шефа на БЛС д-р Иван Маджаров бяха инжектирани медицинската сестра Райна Тодовичина и д-р Венцислав Филипов. В УМБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ – Бургас, имунизацията започна с д-р Светлин Харалампиев и медицинската сестра Златина Парушева.

Страната разполага с първите 9750 дози от ваксините на „Пфайзер“ и „Байонтек“, които тръгнаха синхронно от Брюксел към всички страни от Европейския съюз.

Те ще са достатъчни за ваксинирането на малко над 4500 медици на първа линия в битката срещу коронавируса. Ваксините незабавно бяха разпределени между в София, Пловдив и Бургас.

Засега медиците, заявили желание да се ваксинират, са 45 000, или около 33%, а бройката им нараства. За да се постигне пълното ограничаване на заразата серум трябва да получи около 70% от населението ни. Следващите партиди от ваксината се очакват след Нова година.