Гешев в Кюстендил: Задържани са шестима за лихварство и дрога

0
41
Иван Гешев

Спецпрокуратурата провежда акция в ромската махала

„Към момента се провеждат действия по разследване на Специализираната прокуратура съвместно с колегите от ГДБОП, касаещо организирана престъпна група за лихварство, разпространение на наркотици и насилствени действия“, това коментира на брифинг главният прокурор Иван Гешев по повод спецоперацията.

„Те са от рода Гольовци, има задържани и от конкурентната група, известна с названието Ропотамци. Задържани са над 6 души, за които има данни, че са криминално проявени, издирват се още 2-4. В четвъртък вероятно ще се реши кои да останат в ареста, какви мерки да им бъдат наложени и какви обвинения повдигнати“, обясни още главният прокурор.

Той припомни, че преди няколко месеца в града са били нападнати и бити полицаи и тяхното куче, които са търсили наркотици.

„Това е срамно и недопустимо. Ние в някаква степен сме го превърнали в национален спорт – да се бият полицаи. От една страна приемаме за нормално да се бият полицаи, а от друга страна смятаме, че те трябва да ни пазят, което е недопустимо за всяка една правова държава“, посочи той и допълни:

„Затова хората трябва да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да са еднакви за всички, независимо дали става дума за богати, бедни, българи, роми“, добави Гешев.

„Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища.

Част от работата ни е да не допускаме в страната да виждаме хора, които карат скъпи коли, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци.

Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност – било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно,но не дават нищо за държавата си“, обясни главният прокурор.