Гешев: Убиецът в Галиче има профил на социопат

0
40
Снимка: МВР

Може да бъде осъден най-много до 12 г. затвор, тъй като е непълнолетен

„Изключително брутално престъпление. Начинът на извършване и всичко останало говорят за профил на социопат“. С тези думи главният прокурор Иван Гешев характеризира задържаното непълнолетно момче за жестокото убийство в село Галиче, извършено на 11 януари.

Заради тежкото престъпление обвинител номер едно, заедно с вътрешния министър Младен Маринов и главния секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха във Враца, където заедно с окръжния прокурор Десислав Начков дадоха повече подробности около случая.

В областния град главният прокурор обяви, че прокуратурата и МВР ще започнат да правят съвместни анализи на всички лица, които са с две или повече „висящи дела“, както и дали те спазват постановените им от съда мерки за неотклонение.

„Това е зверство“, заяви Гешев, който направи аналогия на този случай с двете убийства в Русе и сливенското село Сотиря. Той призова за повече взаимодействие между институциите, както и по-активно да се включат и представителите на местната власт, които при всяко съмнение в поведението на някой човек да уведомяват право-охранителните органи. „Не може на всеки един гражданин да му бъде назначен специален надзорник, който да го следи в реално време“, отбеляза главният прокурор.

Задържаният за убийството е 17-годишен, а жертвата му на 18. Той е криминално проявен, като дори през 2016-а е осъждан за лека телесна повреда на полицай от Бяла Слатина, извършена по хулигански подбуди.

Пълни подробности около хода на разследването даде окръжният прокурор на Враца Десислав Начков. Той поясни, че до този момент са направени два огледа – на трупа на момичето и на местопрестъплението. Претърсена са и две къщи – на бабата на момчето, където не е открито нищо, както и на дома, в който той е живял и в който разследващите са се натъкнали на дрехите и обувките му.

На местопрестъплението пък криминалистите намерили следи от стъпки и дактилоскопни следи, а при огледа на трупа открили следи от семенна течност, принадлежаща на обвиняемия.

Пострадалата била нападната в дома си, където нападателят проникнал. Първо я ударил по главата с тежък предмет, а след това започнал да я души на леглото. Според разследващите след това я е намушкал с нож в областта на шията. Заключението на съдебните медици е, че смъртта е настъпила от кръвозагуба, а не от задушаване. Освен това той откраднал и портфейла ѝ, в който имало около 250 лева. Взел само парите него и го изхвърлил в кладенец в двора на къщата му. Сутринта дори си купил от магазина в селото нови маратонки, ръкавици и тонколона, а след това и таблет от Бяла Слатина.

Същата вечер при заподозряния е пренощувал негов братовчед, който обяснил пред разследващите, че не е видял нищо подозрително освен мръсните му дрехи.

Тъй като към момента е бил непълнолетен, ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 12 години, вместо предвидените за това престъпление наказания „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без право на замяна“.