ГКПП „Маказа“ е отворен и днес

0
26
Маказа

Всички, които са попълнили формуляр и имат код за влизане, се пропускат без проблем

Попълнилите формуляр и получили код за влизане в Гърция през ГКПП „Маказа“ се пропускат без проблем през пункта, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Онзи ден гръцките власти обявиха, че влизането в страната им ще бъде възможно единствено през ГКПП „Кулата – Промахон“.

Днес обаче преминаването през Маказа е безпроблемно. Пропускат се всички, които имат QR код. Дали и кога ще бъде затворен пунктът не е ясно.

Според гръцки медии причина за решението за затваряне е, че на Маказа няма техника за разчитане на QR .

Съюза на хотелиерите от област Еврос протестира срещу решението за затваряне на пункта, тъй като граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия, и ако останат затворени, се нарушава ритъмът на туристическия сезон. Те са изпратили писмо до премиера Кирякос Мицотакис с искане граничния пункт „Маказа“ да остане отворен за свободно преминаване на туристи. Гръцкото Министерство на транспорта въведе и изискване за фиксиран брой на пътниците в една кола в зависимост от местата в автомобила. В до 7-местен автомобил могат да пътуват не повече от трима пътника и шофьора.