Главният прокурор: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ, задържан е и собственикът на „Левски“ Георги Попов

0
696
полиция
Иван Гешев

Не водя лични битки с президента. Тази година гражданите ще живеят по-сигурно, скоро ще има резултати в борбата с битовата престъпност, каза Иван Гешев

Арестът на издирвания хазартен бос Васил Божков заедно с още две лица е официално потвърден, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Варна.

„Има официално потвърждение от Обединени арабски емирства /ОАЕ/ за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица“, заяви той. Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи“, поясни той, цитиран от „Дарик“.

Мажоритарният собственик на ФК „Левски“ Георги Попов също е задържан заедно с Васил Божков, съобщи БНР. Властите в емирствата са изпратили официално потвърждение до българските власти и за ареста на Попов. Георги Попов е притежател на близо 85% от акциите на ФК „Левски“ и беше обявен за издирване. „Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите“, коментира Гешев.

По повод питането до Конституционния съд и записите на президента и шефа на ВВС, главният прокурор уточни, че Румен Радев не се разследва в момента. „Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от Конституцията, и аз питам Конституционния съд. Какво трябваше да направя аз с това дело – да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин – да сезирам КС“, каза Гешев.

„Няма лично отношение и не се водят лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона“, каза още Гешев. Главният прокурор отказа да каже за какво е разследването срещу началника на ВВС, защото няма разрешение от наблюдаващия прокурор за това.

„Нямам разрешение да коментирам делото. Нали не очаквате да направя това, което искат медиите и други лица, които гравитират около подсъдимия Прокопиев?“, попита риторично Гешев. „Вижте кои са говорителите, няма да кажа медии, а лица, които гравитират около обвиняемия Божков и подсъдимия Прокопиев“, каза главният прокурор.

Тази година българистите граждани ще живеят по-сигурно и по-добре“, заяви още той. „Обещах, че много нещата с битовата престъпност в страната ще се променят до края на годината. И това е началото“, закани се Гешев.Той посочи, че започва цялостна, организирана дейност за борба с битовата престъпност, в която се координират прокуратура, МВР и въобще всички служби, ангажирани със сигурността на българските граждани. Главният прокурор подчерта, че до края на годината статистическите резултати, касаещи битовата престъпност, ще са коренно различни.

„Миналата година, по това време казах същото и по отношение на телефонните измамници. Това се случи в рамките на 10-11 месеца. Знаете, че спрямо телефонните измами нещата са различни. Там имаме намаляване на престъпленията с близо 60% на годишна база. Затова съм и сигурен, че в края на тази година българските граждани ще живеят по-сигурно и по-добре“, подчерта Гешев.

Той посочи, че това не изключва извършването на други престъпления, защото този проблем не е решен никъде напълно. Въпреки това основният приоритет на службите е по-голяма сигурност и спокойствие за българите. На въпрос дали и олигарсите ще бъдат в полезрението на службите, Иван Гешев заяви: „На българските олигарси, които са нарушили закона, няма как да бъде осигурена сигурност“.

Успоредно с това стана ясно, че 11 лица с повече от две висящи производства са установени по разпоредена от главния прокурор Иван Гешев специализирана операция във Варненска област. Осъществяването на добро сътрудничество между органите на местната власт и полицията, а оттам и с прокуратурата, може да реши проблемите с битовата престъпност по места.

В рамките на тридневната специализирана полицейска операция, която се провежда по разпореждане на главния прокурор от петък, са установени и издирени лица, срещу които се водят по повече от две досъдебни производства. Тя е по направление противодействие на битовата престъпност и престъпленията по транспорта и ще продължи до тази вечер.

Операциите срещу битовата престъпност в цялата страна стават регулярни, обяви още във Варна Гешев. В средата на януари на обвинител №1 разпореди на административните ръководители на прокуратурите извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства с цел контрол и срочното им приключване.

По време на масираната полицейска операция в Белослав и Синдел са проверени над 380 лица и 240 автомобила. Изградени са били шест контролно-пропускателни пункта на територията на двете населени места. Установени и задържани са осем лица от активния криминален контингент, които са отведени в полицейските управления.

Срещу две лица, едното от които е непълнолетно, ще бъдат образувани досъдебни производства за противозаконно отнемане на автомобил и за кражба. Единият от задържаните е с 9 висящи дела, а в „актива“ на непълнолетния са четири.

Иван Гешев също така коментира и задържаният италиански боклук на пристанище „Варна – Запад“: „България не заслужава да се превърне в бунището на Европа.“ По думите му прокуратурата работи отлично с изпълнителната власт по отношение вноса на незаконен боклук и всичко, което произтича от този проблем.

Главният прокурор подчерта, че се прави всичко необходимо, за да се демонстрира присъствието на държавата и да се преустанови този процес. „Всеки, който се занимава с тази престъпна дейност – трябва да спре с това или ще се случи, това което стана с телефонните измамници, а именно, че един ден държавата в лицето на прокуратурата ще отидат да видят как са, какво правят и добре ли се чувстват“, разясни Иван Гешев.

По отношение италианския боклук главният прокурор подчерта, че той ще бъде върнат в Италия и някой ще бъде много недоволен, но това не е негов проблем.