Горанов: Теглим нов заем за милиард

0
31
апартамент
Владислав Горанов

Следващата седмица ще има актуализация на бюджета

През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов  пред NOVA. „Ще предложа поемането на дълг – около милиард“, заяви Горанов.

„Още следващата седмица ще предложа актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд „Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата“, заяви Горанов.

„Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, предвиди Горанов.

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

„В постоянен контакт сме с работодателите и със синдикатите и търсим оптимални решения. Ако си мислим, че от такава криза ще излезем сухи от водата, това няма как да стане. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата“, посочи финансовият министър.

Финансовият министър коментира и мярката „60/40“, която държавата предлага на бизнеса. „Идеята на подобен тип механизъм не е да запази тези предприятия, които няма да могат да съществуват и които са толкова ударени от кризата, че няма шанс да оцелеят. Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат да запазят своята заетост и виждат перспектива в следващите месеци“, каза Горанов.

По думите му мярката се отнася за бизнеси, които искат да вложат собствен ресурс, да се възползват от подобна помощ и да подпомогнат работниците си. Според него тя не е за тези, които не искат да проявят солидарност и които не искат да оцелеят. „Мярката е с грижа за работника, а не за бизнеса и бизнесът, които не иска да участва, не е задължен“, смята министърът.

„За сметка на осигурителните вноски служителите трупат права“, обясни Горанов. Според него, ако работодателят смята, че участието в осигурителната система е свръхнатоварване значи е сбъркал бизнес модела.

„Ако очакванията са, че трябва да започнем да плащаме и възнагражденията на реалния бизнес, то малко се обръща моделът наобратно. Държавата преразпределя, тя не създава“, категоричен бе той.