Гърневски наказан с порицание, нарекъл БСП „червени боклуци“

0
48
Спас Гърневски Снимка: Дарик

Депутат от левицата сам поиска санкция и за себе си

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с „порицание“, съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева.

Решението за това е взето на провелия се тази сутрин председателски съвет, а причината е вчерашната ескалация на напрежението по време на дебатите за бюджета на Държавното обществено осигуряване и размера на минималната пенсия. Заради острите реплики председателстващият заседанието Емил Христов се принуди да го прекъсне, след като в залата настана хаос, а депутатите от БСП и „Атака“ станаха от банките и обградиха трибуната. Чуха се скандирания „червени боклуци“.

„През вчерашния ден бяхме свидетели на провокации и обиди. В края на деня се случи нещо, което не бива да се случва – да бъде обградена трибуната, хора да призовават председателят да се отстрани от мястото си. Това ме провокира, аз също си позволих реплики, които не трябваше да правя“, оправда се днес Гърневски.

Той изрази съжаление за случилото се при вчерашните дебати и подчерта: „Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и се извинявам“.

Опозицията обаче не остана доволна. „Едно извинявай не оправя нещата. Адски непристойно е да обижда по този начин“, смята Иван Ченчев от левицата. Той бе категоричен, че парламентарната му група настоява Гърневски да бъде наказан по-строго, а именно с отстраняването му от едно пленарно заседание.

„Направихме всичко възможно днес на председателски съвет да възстановим диалога в пленарна зала“, опита се да тушира напрежението председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Депутатът от БСП Георги Свиленски пък сам поиска от председателя на парламента също да бъде наказан, тъй като той беше сред онези народни представители, обградили парламентарната трибуна по време на вчерашния дебат.

Споровете принудиха Цвета Караянчева да обяви почивка, по време на която да бъде проведен нов Председателски съвет, на който отново да бъде обсъден въпросът. В крайна сметка обаче наказанието на Гърневски остана същото.

„Хубавото е, че се разбрахме за едно – оттук нататък от пленарната зала да отсъства езикът на омразата“, увери председателят Караянчева. Тя бе категорична, че лично поема ангажимента да наказва със цялата строгост на правилника всички народни представители, позволили си да използват обиди към политическите си опоненти в зала.