Дават на съд медсестра, източила парите на починал пациент

0
30

Обвиняемата работела в отделението по урология на областната болница в Търново, където мъжът се лекувал

Медицинска сестра от областната болница във Велико Търново е дадена на съд от прокуратурата, след като е източила парите на починал пациент, съобщи в. „Монитор“.

Обвиняемата е работила в отделението по урология, където през февруари 2019 г. за лечение постъпва възрастен мъж. След няколко дни състоянието му се влошило и той е бил преместен в реанимацията, където починал. Близките отишли да приберат тялото и да съберат вещите на покойника, когато установили, че дебитната му карта липсва.

След направена проверка се установило, че докато мъжът е лежал в болница, някой е изтеглил 1200 лв. от сметката му. Подаден е сигнал в полицията, след което е направено разследване, което е насочило полицията към една от медицинските сестри в урологията.

Жената е засечена да тегли пари от банкомат в района на болницата. След като била извикана за разпит, тя признала, че действително е взела картата, но го е направила, докато мъжът е бил жив и е имала неговото съгласие. Жената обяснила, че се нуждаела от пари и след молба дядото се съгласил да помогне.

Разследващите не са повярвали на разказа на служителката на болницата, тъй като тя е подведена под наказателна отговорност. Обвинението срещу медицинската сестра е по чл. 249 от Наказателния кодекс за използване на чужд платежен инструмент без знанието и съгласието на собственика му. За подобно престъпление се предвижда наказание от лишаване от свобода до 5 години и глоба до двойния размер на получената неправомерно сума.