ДАНС успешно противодейства на руската заплаха през 2019 г.

0
25
Сградата на ДАНС

206 млн. лв. са щетите за бюджета от данъчни измами според доклад на агенцията

Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ е противодействала успешно на руската разузнавателна дейност в България през изминалата година.

В годишния си доклад ДАНС отчита като сериозен успех пресичането на разузнавателната дейност на руски дипломати и наложената забрана за влизане в страната на генерал Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев за период от 10 години, пише БГНЕС.

„По сезираща информация на ДАНС е проведен комплекс от действия за пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган“, се посочва в документа. Заради своята дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут, той e обявен за персона нон грата от Министерството на външните работи. Дипломатът е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и му е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

В резултат на координираните действия на МВнР и ДАНС е отказано издаването на виза на руски дипломат, който е трябвало да заеме поста на военно аташе у нас. Причината за отказа е, че той ще „създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България“.

Освен горните случаи през 2019 г. със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „забрана за влизане в България за срок от 5 години“ на трима чужди граждани, като на двама е отнето и правото на пребиваване в страната, поради извършване на дейност, създаваща рискове за националната сигурност. Със същите мотиви петима чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и имат наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

Няма данни за тероризъм

През 2019 г. ДАНС не е получавана информация за осъществяване на терористична дейност в България, за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия. От Агенцията посочват, че основен фактор за високото ниво на терористична заплаха в световен мащаб остава „Ислямска държава“, въпреки загубата на голяма част от контролираните от нея територии.

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране”, „забрана за влизане в Република България” и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на ЕС” на 14 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 2 лица. Продължава използването на въведената в ДАНС система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци, като при съвпадение със създадените профили се извършват необходимите проверки – 8258 проверки през 2019 г.

ДАНС оценява като ниска заплахата за обществения ред, произтичаща от дейността на крайни десни и леви структури. „Групите и организациите от дясното екстремистко крило остават с ограничена членска маса и ниска популярност. Активността им се свежда основно до участие в отбелязване на исторически събития и в протести срещу мероприятия на лица с нетрадиционна сексуална ориентация“, отбелязват от контраразузнаването.

Финансови престъпления

През 2019 г. защитата на финансовата сигурност остава сред приоритетните дейности на ДАНС.

В резултат от активната координация и взаимодействие с Прокуратурата на Република България през 2019 г. по информация на ДАНС са образувани 86 досъдебни производства и прокурорски проверки за посегателства срещу финансовата система на страната и са повдигнати обвинения на 71 лица. Взето е участие в 12 специализирани операции под ръководството и надзора на Специализираната прокуратурата. Осъществени и докладвани в срок са и възложените на ДАНС мероприятия по над 50 други досъдебни производства и прокурорски проверки.

„По предварителни оценки чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 205 млн. лв., а предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е неколкократно по-голям“, се казва в доклада.

В Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване” – ДАНС, са получени 2894 доклада за съмнителни операции. Въз основа на извършените проверки със заповеди на длъжностно лице от ДАНС временно са спрени 85 съмнителни транзакции на обща стойност 26,9 млн. евро, като документацията по случаите е предоставена на съответната прокуратура.