Демократите започнаха разследване за импийчмънт на Тръмп

0
14
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Той ще показва стенограма от разговора си със Зеленски

Демократите в САЩ започнаха официално разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп заради твърденията, че е потърсил помощ от чужда страна, за да навреди на политически съперник, съобщи Би Би Си.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ и най-високопоставен демократ Нанси Пелоси  заяви, че президентът „трябва да носи отговорност”. Самият Тръмп отрича да е правил нещо неуместно и нарече случващото се „лов на вещици”. Въпреки че има силна подкрепа за импийчмънт от страна на демократите, ако разследването продължи, то е малко вероятно да премине през контролирания от републиканците сенат.

Демократите обвиняват Тръмп, че в телефонен разговор с украинския президент Зеленски е заплашил да откаже военна помощ, за да принуди Украйна да разследва обвиненията в корупция срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. Доналд Тръмп призна, че е обсъждал Байдън със Зеленски, но каза, че само се е опитвал да накара Европа да засили съюза си със САЩ, заплашвайки да откаже военна помощ.

Според Пелоси Тръмп е извършил „нарушение на закона” и нарече действията му „нарушение на конституционните му отговорности”.  Самият Джо Байдън отрече неправомерни действия и също подкрепи процедура по импийчмънт, освен ако американският държавен глава не сътрудничи на разследванията.  Байдън е водещият претендент за президентския пост в САЩ на изборите през 2020 г.

Тръмп обеща да публикува днес стенограмата от разговора си с президента на Украйна, за да покаже, че е „напълно уместен”.