Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху НПК – ще има прокурор, разследващ главния

0
17
Снимка: архив

Само 77 депутати подкрепиха Радев

Депутатите отхвърлиха със 125 гласа  ветото на президента върху промените в Наказателнопроцесуалния кодекс /НПК/, с което фигурата на разследващ прокурор на обвинител №1 у нас остава.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов обърна внимание на колегите си в зала, че темата за контрол върху действията на главния прокурор повече от 10 години стои на фокуса на вниманието и на Народното събрание. Той подчерта, че за първи път след установяването на решението на Европейския съд по правата на човека – делото „Колеви срещу България“, парламентът дебатира сериозно по темата във връзка с внесения законопроект.

„Нашите европейски партньори са ни отправяли множество препоръки. Да, получихме множество препоръки. Нека да обърна внимание на народните представители, че всичките тези препоръки касаеха сериозни промени, които трябва да бъдат направени в конституционния модел“, припомни Ципов. По думите му във връзка със съдебната реформа трудно ще се постигне консенсус в зала, а трябва да се води дебат за промени в конституцията. Затова Ципов призова колегите си да отхвърлят ветото на президента върху законопроекта за промени в НПК.

„Мотивите на президента за вето върху промените в НПК са неоснователни, непълни и в една своя част противоречиви“, коментира депутатът от НФСБ Христиан Митев. Според него вместо в тях да се говори за конкретния законопроект, се говори за съвсем други законодателни актове, които са били предлагани от 2019 г. до този момент.

„На практика няма никакви основания и никакви аргументи защо е липсвало или по какъв начин не се е провело обществено обсъждане на настоящия законопроект“, уточни Митев. Той обърна внимание, че по законопроекта е имало становища и мнения.

„На следващо място президентът сочи, че е нарушен принципът на независимост на съда, като се основава на тезата, че Специализираният наказателен съд е извънреден съд. Това не отговаря на истината“, изтъкна депутатът от НФСБ.

От опозицията напомниха, че се обсъжда 27-то вето на президента и в следваща точка на дневния ред на парламента предстои 28-то.

„Това, което предлагате беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятие от цялата българска правна общност, от европейската правна общност“, уточни Крум Зарков. Аргументите му бяха споделени от 77 народни представители, които подкрепиха ветото на президента, а други трима се въздържаха, но тези гласове не стигнаха и ветото на държавния глава беше отхвърлено от мнозинството, а законопроектът с промените в НПК беше изпратен на президента Румен Радев за обнародване.