Десислава Танева: Има предвидени 10 млн. лв. за увеличение на заплатите в БАБХ

0
26
Десислава Танева

Служителите в агенцията излязоха днес на протест за по-високи заплати

Всичко, което беше възможно да направим в рамките на настоящата бюджетна процедура, бе направено за Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Всички, според техния принос и оценка, ще получат увеличение на възнагражденията следващата година. Бюджетът предстои да бъде гласуван финално в рамките на настоящите дни. Има предвидени над 10 млн. лв. за увеличение на заплатите. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на изложението “Обичам българската риба“.

,,Всеки може да има искания за нещо от всяка позиция, независимо от работното място – и в държавната администрация, и в частния сектор. Във всяко едно искане могат да се намерят основания, но всеки може да се разпростира според възможностите си. В нашето съзнание като граждани, за това, което получаваме, трябва първо да се замислим какво даваме“, заяви министър Танева във връзка с протеста за увеличение на заплатите.

Служители на БАБХ излязоха днес на протестен митинг на площад „Независимост“ в София под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд“.

Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“. Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

Преди дни директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри. В същото време работните заплати са с около двеста лева под средната за страната.