Директор на здравна инспекция купувал части за служебни коли от фирмата на жена си

0
27

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси, глоби го 10 хил. лв.

Антикорупционната комисия установила конфликт на интереси при директора на РЗИ в Кърджали Виктор Кирчев. Той е на поста от 2016 г. Преди да бъде назначен е бил управител и съдружник в две търговски дружества, които после поема неговата съпруга.

За нуждите на служебните автомобили на здравната инспекция са закупувани резервни части и консумативи пряко от една от тези фирми. На Кирчев е наложена глоба в размер на 10 000 лв.

В хода на производството пред комисията са събрани доказателства, че авточасти са закупувани и от другата фирма, но плащанията са били извършвани по електронен път от главния секретар на РЗИ – лице извън обхвата на закона.

Комисията е образувала производство за установяване на конфликт на интереси и по отношение на общински съветник в Пещера. Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че съпругата му е директор на общинския социален патронаж, а той участва в приемането на решения, касаещи бюджета на патронажа и контрола по разходването му, като представлява общината при пряк конфликт на интереси, без да си прави самоотвод.

Производство започва и срещу общински съветник в Гоце Делчев. Според изложеното в сигнала, общинският съветник, като адвокат, осъществява правно обслужване на болницата в града и в същото време участва в приемането и гласуването на решения, свързани с бюджета на това общинско здравно заведение.