Дончев: Не разбрах как член на кабинета лиши Радев от вечеря в Естония

0
230
Томислав Дончев

Държавниците, освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример, каза още вицепремиерът

„Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

„Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката“, допълни още той.

По думите му няма държавен орган, който да следи всяко едно лице. „Няма как, ако под карантина са хиляди до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно“, каза още Дончев.

И допълни: „Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”.

Президенът Радев замина на посещение в Естония в понеделник, след като в неделя е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че е бил контактен със заразения с коронавирус шеф на ВВС ген. Димитър Петров.  Радев се изкара жертва на „активно мероприятие“, но не каза защо не се е самоизолирал, както това са направили военният министър Красимир Каракачанов и адмирал Евтимов.

„За съжаление, трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония.

След получаването на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря на инициативата „Три морета“, написа вчера във фейсбук президентката на Естония Керсти Калюлайд.