Дончев: Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес

0
13
свидетелство
Томислав Дончев

Не ни притеснява, че Мая Манолова ще иска касиране на вота, заяви вицепремиерът

„Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес. В кампания винаги различните опоненти пускат сигнали. Това е от компетенциите на съда. Не ни притеснява”. Това заяви пред NOVA Томислав Дончев относно заявката на Мая Манолова да иска касиране на изборите в София.

Той отхвърли обвиненията на представители на БСП, които казват, че са преглеждали протоколите в ромските квартали на София и там се е гласувало за Йорданка Фандъкова.

„Слушах анализ на социолозите, които твърдят, че няма етнически профил в гласуването. Гласовете на различните етнически общности се разпределят по равно. Публичните администрации нямат право да събират данни по етнически признак, това се прави само при преброяването. С тези клишета трябва да се работи по-внимателно”, заяви Дончев.

Що се отнася до привържениците на кандидатите, които останаха под чертата в София, и защо в по-голямата си част са предпочели да подкрепят Мая Манолова или никого, но тези гласове не са отишли при Йорданка Фандъкова, Дончев каза, че не само в столицата, а и на други места, ГЕРБ са били в позиция всички да играят срещу тях.

„Едно е по отношение на т. нар. стара градска десница, която и като политическа позиция имаше призив да се гласува против нас и като поведение на избирателите. Според нас тя до голяма степен загуби политическата си физиономия. Това е необясним ход. Съвсем друго е за партии, които дори са коалиционни партньори. Но тук анализ трябва да се прави политическа сила по политическа сила. Не само в София ние бяхме в позиция всички да играят срещу нас”, каза Дончев.

Вицепремиерът призна, че управлението предполага „ерозия и изхабяване”. „Един действащ кмет е виновен практически за всичко – за дупката, за бордюра, за плочката. Това носи негативи. Добре познат е при влизането в избори, но носи и негативи. Трябва анализ да се направи – къде сме се представили добре, къде не сме”, каза Дончев.