Доц. Кунчев: Към момента няма данни за нежелани реакции след ваксинирането

0
4
Доц. Ангел Кунчев Снимка: МС

Ако след 4 януари заразените намаляват, ще обмислим разхлабване на мерките, казва главният здравен инспектор

Към момента няма данни за нежелани реакции след ваксината от хората, които вече са се имунизирани. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пред БНР.

„До момента от всички тези близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщения за каквито и да е реакции. Разбира се, такива ще има за в бъдеще. Говорим обаче за очаквани реакции – лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, температура, неща, които знаем както при всички други ваксини, че е възможно да се появят, макар и рядко“, казва той.

Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си. Кога ваксината ще достигне до възрастните хора? „С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи“, обясни Ангел Кунчев.

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта. Пълна картина какво се случва с броя заболели ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките, казва той.