Доц. Кунчев: 15-25% от българите са преминали през коронавируса

0
42
Доц. Ангел Кунчев

На 24 декември от Брюксел тръгват камионите с ваксини

„На 24 декември от Брюксел тръгват камионите с ваксини срещу COVID-19 – голяма е вероятността навръх Коледа да пристигнат първите 5000 дози у нас. Ваксинацията ще започне с 5000 души. Хубаво е първият ваксиниран да е знаково лице, което да подпомогне кампанията“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

„Първата седмица на януари ще дойдат още 52 000 дози, след това ще дойдат още повече ваксини“, разкри доц. Кунчев. „Ако ги има количествата, няма да чакаме за ваксинация само медиците – ще имунизираме и възрастните хора“, съобщи главният държавен здравен инспектор.

„Това, че е ваксината е станала бързо е плюс, а не минус – след три години нямаше да ни трябва“, каза експертът. Ще имаме широка информационна кампания за ваксините срещу коронавирус. Прецизни и точни описания ще има за всяка ваксина. Общество, което организира ваксинацията бързо, ще се справи с пандемията. Трябва 70% от населението да се ваксинира, но едва ли – пак ще се появят хора, прочели две статии, които ще обясняват, че няма данни. Как да няма, щом 40 000 души са тествани?, съобщи доц. Ангел Кунчев.

План за пандемията няма – движим се спрямо заразените. Никой не знаеше как ще се развият нещата, категоричен бе главният държавен здравен инспектор. Според него 15-25% от българите са преминали през коронавируса.

Ако стигнем до 200 заразени на 100 хил. ще отворим училищата и заведенията. Каквито и цифри да кажем на един собственик на фитнес, то той ще е против, защото губи пари. В азиатските страни нямаше спор за мерките – казваха да се носят маски и хората носят маски, разкри доц. Ангел Кунчев. С антигенните тестове заразените ще скочат, но не и драматично, предвиди експертът.

„Хотелите, училищата и големите вериги магазини реагираха най-добре в пандемията. Във веригите контролът е строг, имат броячи на клиентите, определен брой на колички, датчици за температура и дезинфектанти. Ако магазин иска да работи, ще направи всичко да се спазват мерките“, каза още експертът. „Мобилни групи ще обикалят големите магазини. Ако има гъсто струпване пред магазин и не се носят маски е грубо нарушение. Няма проблем, ако хората чакат на разстояние пред магазина и не носят маски“, разкри доц. Кунчев.