Доц. Наум Кайчев: Гоце Делчев е македонец в регионален и българин в народностен смисъл

0
51
Наум Кайчев

Българско-македонската историческа комисия не е заседавала от 10 месеца

„Гоце Делчев е едновременно и македонец, и българин – той е македонец в регионален смисъл и българин в народностен смисъл“. Именно това е един от въпросите, по които комисията води дискусии. Същевременно е и спор, по който се изказаха политици, както от България, така и от Северна Македония, каза заместник-председателят на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси доц. Наум Кайчев в пред БиТиВи.

Гоце Делчев

Той смята, че е възможно и България, и Северна Македония да излязат победители от спора за Гоце Делчев, при условие обаче че има воля за опиране върху архивите, изявите и самоопределенията на Гоце Делчев, които по думите му са „повече от ясни“.

Самата комисия не е заседавала от 10 месеца, ноември миналата година, а протоколите от последните заседания дори не са подписани от колегите от Северна Македония. Тогава срещите бяха прекратени по искане на македонците и с аргумент парламентарните избори, които предстоят в страната. Нееднократно сме изтъквали, че ние сме експертна комисия, която не би трябвало да се влияе от вътрешнополитическата динамика, вътрешнополитическите фактори в една или друга страна, посочи доцент Кайчев.

Все още се очаква отговор оттам, а преди дни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че страната ни ще блокира първата среща Северна Македония – ЕС, ако не се постигне съгласие по историческите въпроси.

Наблюдава се едно анонсиране в публичното пространство, че всичко е наред и комисията функционира и дори отговорни представители заявяват доста неверни неща в публичното пространство. Наблюдава се лансиране на една розова версия за тази комисия, посочи Наум Кайчев и допълни, че вчера вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония – Никола Димитров, в пространно интервю за една телевизия, гледана в Скопие, каза, че видите ли – ето съвместната комисия е уточнила и античния, и средновековния, и ранноосманския период, което не е така. Разговорите за Средновековието продължават и те съвсем не са леки, уточни Кайчев.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история – Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.