До месец ще започне пренасочване на вода от Владайския канал в язовир „Студена“

0
54
Язовир "Студена", сниман през ноември м.г.

Прокуратурата проверява кой е виновен за водния режим в Перник

До месец ще започне пренасочване на вода от Владайския канал в язовир „Студена“. Това каза за БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров. Краткосрочната мярка е най-бързият временен вариант за справяне с водната криза в общината. Режимът в града и околните села продължава, а вчера управителят на ВиК Перник – инж. Иван Витанов беше освободен от поста си.

Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички ние желаем и такъв, какъвто трябва да е по изискванията на екоминистерството – да се ограничим в рамките на разход на питейна вода от язовир „Студена“ в 1 млн. кубика месечно. Засега не сме в тези параметри. Загубата на вода, заради аварии е близо 70%. Затова екипи от Благоевград и Кюстендил ще помагат за поправка на водопреносната мрежа. А до месец вода ще се набавя и от Владайския канал. Той е с 15 литра в секунда в момента отток, надяваме се да се повиши от дъждовете и по най-бързия начин да се включи към пречиствателната станция на язовир „Студена“, каза кметът.

Междувременно Окръжната прокуратура в Перник започна проверка във връзка с водната криза. Чрез Върховната административна прокуратура е изискана информация от регионалното и екоминистерството, за да се установят причините и евентуално виновните за проблемите с водоснабдяването лица.

Проверка извършва и Районната прокуратура в Перник. Проверяват действията (или бездействието) на ВиК-Перник и местната администрация съобразно задълженията им по Закона за водите. Това разделение е наложително с оглед големия обем работа и информация, която следва да се събере и анализира. Прокуратурата се е самосезерила още преди сигнала на кмета на Перник Станислав Владимиров. Внесеният от него сигнал ще бъде присъединен към вече започналата проверка.