До 30 ноември 2021 г. ще се ползват туристическите ваучери за хората на първа линия срещу коронавируса

0
25
Снимка: pixabay

Еднократната помощ от 210 лева ще се плаща авансово 14 дни преди ползването на почивката

Правителството определи реда за ползване на еднократната помощ от 210 лева за хората от първа линия в борбата с коронавируса, която ще подкрепи и туристическия бранш у нас. До 30 ноември догодина е срокът за ползване на еднократната помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Тя е за лекари, медицински и немедицински специалисти, специализанти и други извършващи помощна дейност в болниците, служители на регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ, на Националния център по заразни и паразитни болести, служители на районните здравни каси, командировани в регионалните здравни инспекции, служители от системата на социалното министерство, МВР, националното тол управление, които пряко са осъществявали и осъществяват дейности, свързани с предотвратяване на разпространението или преодоляване на последиците от Covid-19. Помощта е само за вътрешен туризъм и за не по-малко от седем нощувки в категоризирани или регистрирани места за настаняване. Сумата ще се плаща авансово 14 дни преди ползването на почивката.

Средствата за помощта ще се изплащат чрез бюджетите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на отбраната. Помощта не се включва в облагаемия доход на лицето и за нея не се дължат данъци и задължителни осигурителни вноски.

Помощта за туристически услуги може да се ползва от изброените групи лица еднократно в срок до 30 ноември 2021 г. Отпускането ѝ ще допринесе, от една страна, за възстановяване на силите на хората, работещи на първа линия в борбата с COVID-19, а от друга – до създаване на заетост и реализиране на приходи в обектите и категоризираните или регистрирани места за настаняване, което би подпомогнало обектите от туристическия бизнес – безспорно един от най-засегнатите от световната пандемия, предизвикана от COVID-19.