ДПС е създадено от Кремъл

0
241
Над 5 хил. активисти на ДПС отидоха на Росенец да бранят лидера си Ахмед Доган от протестърите миналото лято.

Движението е било замислено точно като корупционно-корпоративен субект, чрез който да се контролират политическите процеси в страната

Лютви Местан
Лютви Местан

Лютви Местан пред „Дойче веле“

Още в зародиша си тази партия /ДПС – бел. ред./, вън от заблудата, в която бяха въведени стотици хиляди избиратели, е била замислена точно като корупционно-корпоративен субект, чрез който да се контролират политическите процеси в страната от страна на Кремъл и от структурите на бившата комунистическа държава.

След падането на Берлинската стена беше ясно, че и другите страни от бившия социалистически блок и Варшавския договор ще тръгнат по пътя на демократичните промени. Тогава анализаторите от Кремъл са си давали ясна сметка, че предвид редица дадености, дори и само културологични и исторически, трудно ще могат да задържат в сферата на руско влияние страни като Чехия, Полша и Унгария. Но България представлява изключителен геополитически интерес заради своето географско разположение и съседството си с Турция. За Кремъл е бил от изключително важно значение контролът на процесите в условия на демокрация именно в България.

Кремъл си е дал сметка, че единствено в България е проведена асимилаторска политика, дадени са човешки жертви и е бил наясно, че над 1 млн. турци няма да подкрепят неговите хора от БСП като наследница на компартията. И тогава на принципа – ако турците няма да гласуват за нашите, как да направим така, че да не гласуват и за враговете ни от СДС, защото при консолидирана подкрепа от турците и мюсюлманите СДС биха спечелили първите избори за ВНС въпреки манипулациите и тогава би се изпуснал контролът върху целия процес на прехода.

Тогава на този принцип се създава контролиран от Кремъл политически субект и

неслучайно Доган е изведен от затвора месеци преди реалните политзатворници,

които са били освободени едва през лятото на 1990 г.

А на него му казват: „Сега ти ще основеш една партия, за да отклониш турските гласове, като ги прибереш при себе си, но ти поставяме няколко условия. Ти от тази партия може да станеш милионер, а и милиардер. Ние ще ти позволим това, но имаме няколко условия: първо, в критични ситуации ще правиш това, което ти наредим“. Потвърждение – ДПС свали кабинета на Филип Димитров. „Второ – забранена е темата за възмездие за престъплението на „Възродителния процес“. Тази партия, вместо да иска съд, заговори за етнически мир, няма лошо. Но няма нито един наказан. Вместо да иска съд за диктатора Тодор Живков, Доган отиде да пие кафе при него в Бояна и да му каже „спокойно, косъм няма да падне от главата ти“.

Тогава Ахмед Доган разгърна митологемата за етническия мир, обеща гаранции за гражданския мир, но с условието да го оставят да прави, каквото си иска. Корупционни пари срещу граждански мир.