Д-р Десислава Кателиева: Вълната от заразени с ковид-19 става все по-висока

0
55
Десислава Кателиева

Най-вероятно ще се усети до седмица, че мерките действат, защото ще се ограничи броят на заразените, смята тя

„За съжаление в спешните отделения не усещаме ситуацията под контрол. Вълната от заразени пациенти става все по-висока и по-висока. Това е един сериозен наплив от хора, които са с коронавирусни инфекции. Част от тях са с доста напреднала дихателна недостатъчност. Това са хора, които се нуждаят от легла с кислород, а те свършват много бързо“. Това заяви пред NOVA д-р Десислава Кателиева, която работи в спешното отделение на една от големите болници в София.

По думите й нашите лечебни заведения не са пригодени, за да бъдат изцяло интензивни отделения. „Именно за пациенти с дихателни проблеми намираме легла изключително трудно. Част от хората, които идват при нас, дори не подозират, че са болни от COVID-19, а това се установява след преглед“, посочва тя.

Според нея е твърде рано да се усети ефектът от затягането на мерките. „В момента при нас са пациентите, които са се заразили при предишното разхлабване. Имаме голям проблем с хора, които имат клиничната картина на заразени с COVID-19, но са с отрицателни PCR и антигенни тестове. Тези хора няма как да ги настаним в COVID отделения, а те трябва да бъдат насочени към пулмологични отделения, повечето от които са трансформирани в COVID клиники“, посочва медикът.

„Най-вероятно ще се усети до седмица, че мерките действат, защото ще се ограничи броят на заразените и ще намалее броят на пациентите, които ще се нуждаят от болнично лечение“, казва д-р Кателиева.

По думите ѝ разхлабването на мерките трябва да стане постепенно. „Можем без ресторанти, молове и концерти още известно време. Но хората, които губим, са хора, които вече не можем да върнем“, допълни тя.