Еврокомисар: Невероятен сценарий е да се поиска промяна на курса лев – евро

0
113
Валдис Домбровскис Снимка: audiovisual.ec.europa.eu

В това няма никакъв смисъл, поради което досега не е имало такъв прецедент, казва в интервю за „Капитал“ Валдис Домбровскис

Мога да кажа с много високо ниво на сигурност, че България ще влезе в ERM II и след това в еврозоната с обменния си курс, който е имала до момента. Много важно е да се подчертае, че в изключително невероятния сценарий, при който се обсъжда промяната на курса, за това се изисква и съгласието на България. Няма едностранно налагане на решение.“ Това заявява в интервю за „Капитал“ изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, съобщи „Дневник“.

Той е бивш латвийски премиер и има ресор „Икономика в интерес на хората“. Както и в предходната ЕК, Домбровскис – един от най-силните привърженици в еврокомисията София да влезе бързо в еврозоната – отговаря за задълбочаването на Икономическия и валутния съюз и пряко наблюдава процеса по присъединяване на България към еврото.

Той припомня в интервюто, че „Латвия и другите прибалтийски страни, които имаха валутен борд или валутни механизми с фиксирани курсове, не трябваше да променят обменните си курсове при присъединяването си към еврото. В случая с Латвия също имаше спекулации за валутния курс, но реалността е, че възприехме еврото с фиксирания си курс, с всички осем цифри след десетичната запетайка“.

Латвиецът подчертава, че е крайно невероятно държавите от ERM II (т.е. страните от еврозоната плюс Дания – бел. ред.) да поискат промяна в курса на лева. „Причината е самата логика на Маастрихстките критерии (които определят рамките на фискална политика на страните в еврозоната – бел. ред.), която е точно обратната. Тези критерии изискват страната да установи обменен курс спрямо еврото, който България има вече от десетилетия, и да докаже, че може да поддържа макроикономическа стабилност именно с него. Така че ако валутният курс бъде променен, вие на практика се отклонявате от този макроикономически баланс. В това няма никакъв смисъл, поради което досега не е имало такъв прецедент. От тази гледна точка това, което виждам в България, е опит да се реши несъществуващ проблем.“

Промяната на фиксирания курс юридически не е изключена, но икономически няма никакъв смисъл, обяснява още Домбровскис. „И затова не се е случвало в миналото и затова не виждам как България би попаднала в подобен сценарий“, казва той. Еврокомисрят още веднъж подчертава, че няма нищо секретно в решенията за присъединяване на България към зоната на единната валута и че всяко едно от тях изисква съгласието и на българските власти.