Европа затяга мерките срещу ковид-19

0
37
Снимка: Pixabay

Приемането на заразени в болници нараства бързо в много страни

Чешката република въведе триседмично затваряне на училищата, баровете и клубовете, докато Европа се бори с рязкото увеличение на случаите на заразяване с коронавируса, съобщи BBC.

Чехия има най-високия процент на нови инфекции в региона на 100 000 души.

В Холандия беше обявено частично блокиране и маските станаха задължителни в публичните закрити пространства.

В своя доклад от 13 октомври Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показва, че потвърдените нови случаи на коронавирус в Чешката република през последните 14 дни възлизат на 55 538 – по-високи от 42 032 регистрирани за същия период в съседна Германия, чието население е осем пъти по-голямо.

През март Чешката република бързо наложи строги карантинни мерки, затваряйки границите си и изисквайки задължително носене на маски.

Но в края на юни ограниченията, включително задължителните маски, бяха изоставени и беше организирано огромно празненство на Карловия мост в Прага, за да се отпразнува така нареченият край на коронавирусната криза.

Междувременно приемането на заразени в болници отново нараства бързо в много страни.

В Румъния се наблюдава тревожно увеличение на основните показатели на епидемията от ковид-19. Това обяви вчера президентът Клаус Йоханис на пресконференция, която беше излъчена на живо от големите телевизии.

„Виждаме тревожно нарастване на всички основни показатели на епидемията от ковид-19 в Румъния“, каза той. „Изправени сме пред интензивно разпространение в столицата и в много райони, което се изразява в много голям брой дневни инфекции и в заетостта на отделенията за интензивно лечение, което заплашва много скоро да достигне тревожния праг“, каза той.

Въпреки нарастването на броя на хората, заразени с новия коронавирус, Йоханис подчерта, че парламентарните избори ще се проведат, както е планирано, на 6 декември.

Болниците в Париж биха могли да запълнят 90% от леглата си за интензивно лечение до края на следващата седмица, предупреди Мартин Хирш, ръководител на публичната болнична група APHP.

Очаква се президентът Еманюел Макрон да обяви допълнителни ограничения в телевизионно обръщение днес. Съобщения в местните медии предполагат, че градовете, считани за горещи точки, включително Париж, могат да бъдат изправени пред вечерен комендантски час.

Германия регистрира над 5000 случая на заразяване с коронавирус за 24 часа за първи път от април, по данни на института за инфекциозни заболявания „Роберт Кох“.
Точният брой на заразените с вируса през последното денонощие е 5132. Вчера заразените бяха 4122, припомня ДПА.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „наблюдава с голяма загриженост“ ситуацията в Европа и добави: „Трябва да кажа, че ситуацията продължава да бъде сериозна.“

От днес във Великобритания се въвежда тристепенна система на ограничения – средна, висока и много висока степен на риск. Като най-застрашен район в страната е централната част на Ливърпул. Там са най-тежките ограничения.

Италианското правителство затегна ограничителните мерки, за да предотврати разпространението на новия коронавирус, като забрани частните партита и намали работното време на баровете и ресторантите. Заведенията за хранене и пиене ще затварят в полунощ и се забранява струпването на хора пред тях след 21 ч.

Новите мерки ще влязат в сила утре и ще се прилагат за един месец.

Премиерът Джузепе Конте подписа указа с новите мерки – 20-страничен документ, който бе публикуван часове по-късно.

Ограничава се до 30 души броят на присъстващите на церемонии като сватби, кръщенета и погребения, препоръчва се носенето на маска дори вкъщи и при посещения на приятели и роднини. При домашни партита силно се препоръчва да присъстват неповече от 6 външни човека, освен членовете на семейството. Забраняват се училищните екскурзии и аматьорските групови спортове като футбола.

Правителството на Нидерландия също въведе нови мерки срещу разпространението на коронавируса в опит да избегне пълно заключване. Правителството все още обсъжда дали да затвори изцяло хотелиерския бизнес или да ограничи допълнително работното време. Бизнесът с храни и напитки също може да се наложи да работи само до 18:00 часа и да затваря през почивните дни.

Основните и средните училища вероятно ще останат отворени.

Очаква се за обществения транспорт отново да бъдат въведени ограничения и той да се ползва само от хора с жизненоважни работни места в Холандия или само за съществени пътувания. Работното време на нощните магазини също може да бъде намалено.

Ако и след въвеждането на новите ограничения ситуацията не се подобри, страната вероятно отново ще влезе в това, което правителството нарече „интелигентно блокиране“. На гражданите ще бъде препоръчано да ограничат контактите помежду си и да останат вкъщи, доколкото е възможно.