Екзекутираха четворен убиец на електрическия стол в САЩ

0
42
Никълъс Сътън Снимка: Туитър

Смъртната присъда бе изпълнена в щата Тенеси

Четворен убиец беше екзекутиран в Тенеси в четвъртък, въпреки че адвокатите поискаха от Върховния съд на САЩ да спре изпълнението на смъртната му присъда, съобщи АФП.

58-годишният Никълъс Сътън беше признат за виновен за намушкване на затворник до смърт през 1985 г. По това време Сътън излежава доживотна присъда за убийството на баба си, която го е отгледала, извършено през 1979 г., когато той е на 18 години. По-късно Сътън води полицията до телата на други двама души, за които признава, че е убил.

През януари адвокатите на Сътън поискаха от губернатора на Тенеси Бил Лий да помилва осъдения на смърт, като се позоваха на съпричастност към него от страна на служители на затворите. В молбата се подчертава, че Сътън се е намесвал няколко пъти, за да защити надзирателите и затворниците от насилие. По-специално се казва, че той е спасил живота на пазач по време на бунт в затвора през 1985 г.

Защитниците на Сътън заявиха, че е бил затворник за пример повече от 30 години и отбелязват, че дори някои от семействата на жертвите му се противопоставят на екзекуцията му, включително и дъщерята на затворника, който той е убил. Губернаторът обаче отхвърли молбата на защитата, а адвокатите на Сътън подадоха жалба до Върховния съд на САЩ.

Тенеси прекрати екзекуциите през 2009 г. заради спор за смъртоносните инжекции, но ги възстанови през 2018 г. Сътън беше седмият екзекутиран оттогава и петият, избрал електрическия стол като метод за изпълнение на смъртната присъда.