Екоминистърът Емил Димитров: След 6 месеца ще има водна криза в Бургас

0
27
Емил Димитров

Той прогнозира недостиг на вода и в земеделието

След 6 месеца в Бургас ще има водна криза, предупреди министърът на околната среда и водите Емил Димитров от парламентарната трибуна в Народното събрание. Той поиска думата извънредно, за да даде информация за състоянието на водите в страната.

„От май, в случай че продължава да не вали, Бургас и Южното Черноморие ще станат „два пъти по-привлекателна туристическа дестинация“. Освен прочутата по Нови Искър кал жителите и гостите, ако ги има тогава все още, ще опитат и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас. Защо? От януари тази година МОСВ пише 10 пъти отчети. Направили сме два консултативни съвета по водите, всички са взели единодушни решения, че в случай че трета година има суша и потреблението е в стандартните размери и обеми – Бургас ще остане без вода за питейно-битово водоснабдяване“, категоричен беше министърът.

По думите му в резултат на 20 писма, 2 съвета, десетки интервюта, предавания, публикации, нищо не е предприето.

„Няма забит един пирон, ако има – покажете ми го, аз ще го извадя сам. Един метър тръбопровод няма след призивите ми цяло лято да се започне, докато е топло – има възможност да се копае, поле е – не е постъпило нищо“, коментира министър Димитров.

„Дойдох при вас да поискам съдействие, не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, но да вземем едно изключително важно решение, не с временна комисия, не с анкетна комисия, не с разговори тук-там, където и да е било, да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в Министерството на околната среда и водите, ще ви покажа всички карти, ще ви покажа и черните карти.

Защото съм дошъл? Догодина ще има водна криза в земеделието, ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път след водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата“, заяви от трибуната Димитров и в типично негов стил продължи: „Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали”.