Емил Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

0
30
Емил Димитров

В новия координационен център ще се контролират язовирите, боклукът и чистотата на въздуха в цялата страна

За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната беше създаден координационен център на МОСВ. В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна.

Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме – едното е Напоителни системи – 3700 километра канали, язовири. Другото е енергетиката – язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката, и разбира се, питейно-битовото водоснабдяване – 52 значими язовира се наблюдават от тук. „Студена“ се пълни на 50 см, надявам се и и на водопровода от София, който се изгражда, подаваме вода, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той показа карти как от „Белмекен“ се подава вода за София. Показа и язовир „Дяково“ който вече се пълни, „защото преди, като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода“, допълни министърът.

Димитров каза още, че „Стомана“ и ТЕЦ в Перник са точили незаконно вода. Те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно“, коментира министър Димитров.

Министърът отбеляза, че санкциите за италианските отпадъци ще бъдат много жестоки. Димитров добави, че са подготвили още няколко партиди с боклук за връщане в Италия, но чакат указания от главния прокурор Иван Гешев. Корабите са готови, превозвачите също са информирани, посочи Димитров.

„За в бъдеще само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне“, посочи още Емил Димитров.