Емил Димитров-Ревизоро е новият министър на екологията

0
15
Емил Димитров

Парламентът одобри кандидатурата му със 111 гласа „за“ и 96 „против“

Новият министър на околната среда и водите е досегашният депутат от „Обединени патриоти“ Емил Димитров-Ревизоро. След близо 2 часа разпалени дебати с 111 гласа „за“ и 96„против“ депутатите гласуваха назначението на новия министър на околната среда и водите и освобождаването от поста на досегашния министър Нено Димов.

Зад номинацията на Емил Димитров-Ревизоро застанаха от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. БСП и ДПС бяха против, а „Воля“ изобщо не участва в гласуването. От независимите депутати двама бяха „за“, а трима гласуваха „против“.

До рокадите в министерството на околната среда и водите се стигна, след като в края на миналата седмица Нено Димов беше арестуван, а след това прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник и пресъхналия язовир „Студена“. В петък той подаде оставка като министър, а премиерът я прие. Още в началото на тази седмица последва коалиционен съвет, на който бе обявена кандидатурата на Емил Димитров-Ревизоро за нов министър.

От „Обединени патриоти“, от чиято квота е Нено Димов, обаче бяха категорични – той не може да бъде изкупителната жертва за всички грешки години назад. Въпреки това те предложиха Емил Димитров, като вицепремиерът Каракачанов подчерта, че основната му задача ще бъдат „тотални проверки и ревизии“ във водния сектор.

Самият Ревизоро коментира, че се е съгласил да заеме поста, за да бъде изкаран мандатът на това правителство докрай.

Емил Димитров-Ревизоро e юрист, бивш шеф на агенция „Митници” по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В парламента той бе и председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата.