Жена загина при взрив в жилищен блок във Варна

0
238
Снимка: БНТ

7 души са обгазени, настанени са в болница

Жена загина при взрив в жилищен блок във Варна. Има няколко обгазени, сред които и деца. 18 души са били изведени, 7 са настанени в болница – 3 жени и  4 деца, съобщиха от прокуратурата.

Инцидентът е станал около 4,20 часа след полунощ в блок 302 в квартал „Владислав Варненчик“. Апартамент на четвъртия етаж е избит от взрива, съобщава NOVA. По първоначални данни на МВР са пострадали 3 жени и 4 деца, които са вдишали дим. Откарани са в болница за оказване на медицинска помощ, без сериозни наранявания.

Знае се, че  апартаментът обитавал 60-годишен мъж, който живеел на семейни начала с жена, с която бил в конфликт. Той е бивш полицай.

„Жена ми каза, че нещо е гръмнало. Погледнахме – целият апартамент гореше. Със съседите от нашия вход взехме пожарогасители и започнахме да гасим огъня. Отидохме до 4-ия етаж да събудя всички хора. После дойде пожарната“, сподели един от живеещите в сградата.

„Беше около 4 часа. Един трясък. Светнах лампата. Поглеждам – навсякъде мазилка, пушек. От коридора не мога да изляза. В кухнята, в банята. Навсякъде беше ужас“, разказа друг от обитателите на жилищния блок.

„Бяхме събудени от ужасен взрив около 4.20 часа. Излязох да видя какво става. Видях огромен пожар. Набрах 112, облякох се и дойдох тук, за да видя с какво мога да помогна. И след това дойдоха пожарните. Чули са го взрива на около 3 километра. С вишка са изведени един мъж, детето му и жена му”, разказа Християн Иванов, който е свидетел на случката.

„При нас постъпи сигнал за взрив. Материалните щети са сериозни. 11 човека бяха изведени. 7 възрастни и 4 деца. Към момента лекарите казват, че една жена е с по-висока степен на обгазяване. Има една жена, за която няма яснота дали е била в сградата или не. Може би не е взрив на газова бутилка, тъй като пожарникарите я свалиха и не изглежда тя да е причината за взрива”, обясни кметът на града Иван Портних.

Малко след 7 часа от петия етаж беше свалена и възрастна жена. Жителите на блока са изведени. Пожарът е погасен с усилията на 6 екипа от 20 пожарникари и техника. Предстои оглед и изясняване на причините за възникналия огън, съобщиха от МВР.

Все още се издирва жена, която е живяла в съседния апартамент на този, който бил взривен. Тя е била на около 50 години. За собственика се твърди, че не е в сградата. Съседи се съмняват, че именно той е причинил взрива с цел отмъщение. Тормозил е жена си и сина си, който завършил военоморско училище с отличие. Младият мъж направил цялостен ремонт на жилището. A след това изгонил баща си.