Жълт код за опасно време в 7 области

0
17

Обилни валежи от дъжд и сняг и силни ветрове днес

Жълт код за опасно време е в сила за 7 области на страната за днес. Обилни дъждове и силен вятър се очакват в областите Видин, Монтана, Враца и София област, предупреждават от НИМХ. В тези области ще има значителни валежи, сумарно около 20-30 л/кв. м. В Предбалкана, Стара планина и проходите ще има смесен валеж от дъжд и сняг, образуване на снежната покривка и поледици.

Предупреждение за дъжд има в областите София град, Перник и Кюстендил. В тези области ще има значителни валежи около 20-35 л/кв. м.

В крайните южни планински части ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър и там е възможно да прегърми. В останалата част от страната вятърът ще е предимно слаб от североизток и с него ще прониква по-студен въздух. В северозападните райони дъждът ще се примесва със сняг, а в Западния Предбалкан ще образува и снежна покривка, показва прогнозата на НИМХ.

Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°, а максималните от 2°-3° в северозападните до 14°-15° в крайните южни райони.

Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 1600-1700 метра – от сняг, в Стара планина и на по-малка височина. Ще духа силен, по високите и откритите части и временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 9-10° в северните до 14-15° в южните райони. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще е 2 бала.