Забавената пратка ваксини на „Пфайзър“ пътува към България

0
12
Богдан Кирилов Снимка: МС

До юни се очаква около 2 милиона българи да бъдат ваксинирани, заяви директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов

До юни се очаква около 2 милиона българи да бъдат ваксинирани, заяви пред Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Самолетът с ваксините за България, който трябваше да пристигне в понеделник рано сутринта, вече е излетял от Германия и се очаква днес дозите да пристигнат, подчерта Кирилов.

На свое заседание вчера Съветът на националния ваксинационен щаб реши, че всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза, а препоръката е втората доза от ваксината да се поставя десет седмици след първата.

По думите на Кирилов информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8-а и 12-а седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд.

Цялата информация за ваксината на AstraZeneca беше разгледана обстойно. Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18-годишна възраст, каза Кирилов и продължи: Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Ефикасност на ваксини се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст, каза още Богдан Кирилов.

Той добавя, че всяка държава взема тези решения сама за себе си. По думите му предстои да се публикува ново изследване за действието на ваксината на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст. Това според Кирилов щяло да доведе до промяна и тези държави също ще започнат да я прилагат.

Директорът на агенция по лекарствата каза, че до юни се очаква около 2 милиона български граждани да бъдат ваксинирани. До момента на 58 888 лица са поставените дози. От тях 17 471 са получили по две дози. Около 41 500 души са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19.