Задържаха двама души от агенцията по рибарство за корупция

0
16
Снимка: МВР

Изнудвали собственици на риболовни кораби

Спецакция за противодействие на корупцията се провежда в Поморие, съобщи DarikNews.bg. Разследват се служители от регионалния офис на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – ИАРА, за които е подаден сигнал, че са изнудвали собственици на риболовни кораби.

„Не толерирам по никакъв начин корупция в агенцията. Ще бъдат отстранени веднага, след като получа преписката от МВР. За съжаление това не е първият случай. И ако инспекторите не са си взели поука, това е в техен ущърб. Всеки ще си понесе последствията. Аз няма да защитя никой, който злоупотребява с името на агенцията“, коментира директорът на ИАРА Галин Николов. По неофициални данни към моммента са задържани двама инспектори на ИАРА в Поморие – и двамата са дългогодишни служители на агенцията без регистрирани провинения.

„Още днес ще бъдат отстранени гарантирам ви. И така ще реагираме при всеки следващ случай – дано да няма. Явно колегите не са си взели поука, ако това се окаже истина. Заплатите не са ниски, оборудвали сме служителите си с техника, екипировка. Нямам обяснение по каква причина някой ще злоупотребява така“, каза още Николов.

През септември 2019 година служител на ИАРА беше задържан с подкуп от 450 лева. Специалистът по „Рибарство и контрол“ в отдел „Рибарство и контрол – Южна България“, командирован в Бургас, взел парите, за да не извърши проверка за незаконен риболов.