Затвор до 3 г. или глоба от 100 до 300 лв. за неверни декларации за напускане на градовете

0
65
Снимка: МВР

Полицията започва внимателна проверка на всички декларации от пропускателните пунктове в последните два дни

Вече втори ден София е под блокада и затворена до второ нареждане. Масовото излизане от столицата в сряда и четвъртък принуди властите да наложат строгата забрана.

Хората, на които им се налага да пътуват с лични автомобили за работа, ще могат да стигнат до работното си място в определен времеви прозолец – от 6 до 8 ч сутринта, а връщането от 18 до 20 ч. След тези часове хората с лични автомобили нямат право да се движат.

Забраната прави изключение само за:

– товарни превозни средства, които трябва да докажат необходимостта от извършването на трансорт,

– автомобили със специален режим,

– автомобили, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението,

– автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа,

– автомобили на електроразпределителните дружиства, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори,

– служебни автомобили, които превозват работници към местоработата им. В декларация се посочва фирмата и телефона на управителя/директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трячва да посочи фирмата и телефона за вързка,

Декларациите, които до момента се ползваха, остават в сила. В тях трябва да се допишат само от фирмата и телефони за връзка с управителя.

Всеки, който е подал неверни данни при преминаване през КПП, подлежи на наказателно преследване. Санкцията предвижда затвор до 3 години или глоба от 100 до 300 лева. От полицията обясниха, че започват внимателна проверка на всички декларации от пропускателните пунктове в последните два дни.

„Не знам тези, които са успели да заблудят, как ще се върнат при наложените мерки. В малка част от проверените декларации откриваме много сериозни нарушения, съответно тези, които са попълнили неверни данни, ще си имат проблеми с правосъдието“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.