Захариева към българите във Великобритания: Извадете си паспорт!

0
378
Екатерина Захариева Снимка: МС

От началото на следващата година въвеждат нови правила на Острова

Външният министър Екатерина Захариева призова българите във Великобритания да си извадят паспорти, за да не се окаже, че нито могат да напуснат Острова, нито да влязат в страната от октомври 2021 г.

Великобритания настоява от следващата година да не спазва правилата за свободно движение и да защитава границите си, каза тя по време на парламентарния контрол.

Захариева увери, че от момента на решението на британците да напуснат ЕС един от основните приоритети на правителството е защита на правата на българските граждани. Тя посочи, че българите, които живеят във Великобритания, могат да получат статут за постоянно пребиваване.

Тези, които пристигнат в страната преди края на преговорния период – 31 декември 2020 г., ще могат да останат там и след пет години да получат същия статут.

Всички трябва да кандидатстват по схемата за уседналост за ЕС, а решението за даването му е въпрос на вътрешните правила на Великобритания.

„Позицията на Великобритания е, че документ, удостоверяващ статут на уседналост, няма да бъде издаван, разработената от правителството електронна услуга им дава възможност да проверят с какви права разполагат“, обясни Захариева.

Тя отчете, че българите са най-голямата група чужденци, които са получили статут на уседналост.