Защо 10 ноември е едно от най-значимите събития в най-новата история на България

0
44
10 ноември 1989 г. Тодор Живков на пленума, който го свали от власт.

За мен тази дата си остава асоциирана със свобода. С моята лична свобода да избирам пътищата на живота си

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

Можете да харесвате или да не харесвате 10 ноември. Да го смятате за ден на вътрешнопартиен преврат – „между тях си се скараха комунистите…“ Или да го считате за край на една златна епоха, наследена от ужасни времена (има и такива възгледи, все още…) На тази дата приключи 45-годишното господство на съветската колониална администрация, наречена БКП върху България.

Вярно е – елитът на БКП и на специалните й служби запази лъвския пай от стопанската и – до голяма степен – от политическата власт. Разграбиха брутално страната и установиха стопанска и политическа система на дълбоко обществено разделение, имуществена поляризация и грабеж чрез институциите на една нова, слаба квазидържава. Но от тази дата нататък българските граждани си възвърнаха една значителна степен на лична свобода и възможност за разпореждане със собствения си живот. Това е достатъчно основание да считаме 10 ноември за едно от най-значимите събития в най-новата история на България.

На 10 ноември се прибрах по обед около 12:30 часа у дома – както обикновено – за да слушам емисията на български език на радио Deutsche Welle. Новините бяха наистина разтърсващи. Гражданите на източен Берлин бяха превзели отвратителното съоръжение – „Стената“ – която ги разделяше от близките им и от сънародниците им от западната част на града, разделяше ги от останалия свят и ги правеше част от гетото на „социалистическия лагер“.

Няколко месеца преди 9 ноември за пръв – и последен път в живота ми посетих разделения от стената Берлин. Усетих задушаващия страх на „ничията зона“, през части от която преминаваше градската железница, но през която не можеше да мине живо същество – картечниците поваляха всеки човек или животно, осмелили се да преминат „на Запад“. Качих се на ТВ кулата на Александър плац и гледах нощните светлини на Западен Берлин – примамлив с неизвестността си „забранен плод“ за поданиците на съветската империя. По-късно посещавах Берлин десетки пъти. Западната част е по-обикновена, градска зона, докато в източния град са големите музеи, исторически сгради и забележителности. До 1989-та това беше без значение – Западен Берлин бе мит за принудените да строят социализма…

След 14:00 ч на 10 ноември отидох в Университета (тогава той беше един, Софийският университет), където колеги с позиции във върховете на властта вече знаеха новината. Говореше се все още тихо, поверително, но факултетът жужеше като кошер. Някой изтича до Яйцето – легендарната кръчма в приземието на Ректората, която ректор Иван Илчев затвори десетилетия по-късно… Не зная по каква причина… Запазихме маса за поне 20 души…

В съседство до нас беше масата на Жельо Желев, Петко Симеонов и Ивайло Трифонов. Срещу нас – още една голяма маса със студенти от Швеция, доведени на екскурзия-специализация в Университета от Диана Мишкова. На стъпалата към кафето стояха Драгомир Драганов и Искра Баева. Към 8-9 часа нашата маса тържествено запя „Многая лета“. Драго и Искра шумно възразиха – „рано е да пеете „Многая лета“ на Петър Младенов“. „И през ум не ни минава на него да му пеем“, отговорихме. „Многая лета“ е за България“. Шведските младоци трескаво снимаха – изкарали бяха късмет да присъстват на исторически момент за своите домакини.

Историята след това е известна – поне на повърхността. Всеки може да извади всякакви аргументи за оценка на преживяното след 10 ноември 1989 г. За мен тази дата си остава асоциирана със свобода. С моята лична свобода да избирам пътищата на живота си. Грешки много направих при тези житейски избори. Но аз си ги направих – не ми ги налагаха отгоре, не ми ги пробутваха с измама, не ми ги продаваха с изнудване. Тази свобода е най-ценното, което притежавам.

Затова не заменям 10 ноември за интерпретации като „… Абе да, ама…“ Наследниците на БКП могат да си го празнуват по своему. Други – както обичат. За мен това е денят, в който научих за падането на Берлинската стена и за падането на самозабравилия се „човек от народа“. Това е достатъчно, за да осмисли един ден…